Bezuinigen op de zorg
Weinig economische begrippen leiden tot zoveel verwarring als ‘bezuinigen op de gezondheidszorg’.
Dat is prima te verklaren. Soms klinkt iets heel logisch, maar dan blijkt het toch anders in elkaar te steken.
Als voorbeeld: een potlood met een gummetje kosten samen € 1,10. Het potlood kost 1 euro meer dan het gummetje. Wat kost het gummetje?
Dit soort intuïtieve denkfouten komen veel vaker voor. Zo denken er ook zat mensen dat de zon om de aarde draait. Het lijkt misschien zo, als je in de zomer je strandbedje weer wat bijdraait, maar het is niet waar.
Zo is ‘bezuinigen op de gezondheidszorg’ in de praktijk ook een stuk complexer dan je vaak op verjaardagsfeestjes hoort.
Patiënten en hulpverleners spreken van uitholling van de gezondheidszorg door bezuinigingen. Beleidsmakers maken zich druk over de aanhoudende groei van de zorguitgaven. Hoe zit dat nu?
Er wordt inderdaad flink bezuinigd op zorguitgaven, maar er gaat elk jaar meer en meer geld naar de zorg. #mindfuck
Voor 2019 liggen de zorguitgaven naar verwachting op ruim 106 miljard euro. Dat is zo’n 5 miljard meer dan een jaar eerder. Ter vergelijking: in 2005 lagen de zorgkosten op ruim 65 miljard. Ieder jaar gaat er meer geld doorheen.
De gezondheidszorg blijft een van de grootste kostenposten van de Rijksoverheid. Bezuiniging is een noodzakelijk kwaad. Als er niet bezuinigd wordt, zullen de zorgkosten in 2040 oplopen tot de helft van de uitgaven van de Nederlandse staat 😱.
Dan kun je denken: “Nou en? Er moet gewoon meer geld naartoe!”
Maar wie gaat dat betalen? Het betekent dat ook jij over 20 jaar gemiddeld 35% van je inkomen kwijt bent aan zorg. Oh, en dat een kwart van de Nederlanders in de zorg moet werken om aan die vraag te kunnen voldoen. Ga jij je alvast omscholen? Het is een gat in de markt.
Lees dat stukje gerust nog een keer.
Kortom, als we niets doen, gaat de zorgpremie door het dak en hebben we een gigantisch tekort aan zorgpersoneel.
Hoe kan dat? Heel kort door de bocht: steeds meer mensen worden eerder chronisch ziek en we leven langer. Corona doet daar nog een schepje bovenop.
Wat nu?
De zorg kan proberen nóg efficiënter te werken. Hopelijk gaat het niet ten kosten van de kwaliteit 🤷♂️.
Je kunt bijvoorbeeld ook besparen op IC-capaciteit door minder oudere of kwetsbare patiënten toe te laten. Populair onderwerp op dit moment, zie ook dit artikel op deze site: Ze moeten de zorg gewoon opschalen!.
Ook kun je inzetten op preventie. Door roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik aan te pakken, kan de gezondheid van heel veel Nederlanders verbeteren. Daar richt het Nationaal Preventieakkoord zich onder andere op. Of je wacht totdat bedrijven uit zichzelf ethisch gedrag gaan vertonen… maar dan kun je wachten totdat je ons weegt. Of niet, want de helft van Nederland heeft overgewicht en de trend is stijgende.
Streven naar winst is lange tijd voor velen het doel geweest en daar moeten we echt vanaf. We hebben een dikmakende omgeving gecreëerd en Moeder Natuur lijdt er ook zwaar onder. #bewustewoordgrap
Je kunt ook zeggen dat we met z’n allen aan de bak moeten en misschien is nu wel het moment? “Never lett a good crisis go to waste”, zei Churchill vroeger al.
“Building back better from the crisis”, al mag die Great Reset-slogan tegenwoordig niet meer, of toch nog wel?
Hoe dan ook…
Laten we welzijn voor groei zetten. Laten we onze relatie met de natuur herstellen. Dan leven we nog lang en gelukkig. The End.
Maar ja, ondertussen is het allemaal de schuld van de bezuiniging op de zorg…
#snaperniksvan
Laat een bericht achter