Cholesterol: laat je niet misleiden

Cholesterol
[sarcasmemodus aan]

Mooie titel hè? Gejat van een website waar ik écht fan van ben.

[sarcasmemodus uit]

Een nadeel van koolhydraatarm of keto, kan zijn dat het cholesterol stijgt. Zelfs tot boven advieswaarden. Dit komt omdat mensen, die zo’n dieet volgen, vaak te veel verzadigd vet gaan eten. Ze zouden ook veel onverzadigd vet kunnen eten. Dat is ook vet. Ik heb eigenlijk totaal geen idee waarom ze dat niet doen… 🤷‍♂️

Is boter een koolhydraat?

Vervolgens hoor je vaak:

“Cholesterol is van essentieel belang bij onder meer de aanmaak van verschillende hormonen en bij de opbouw van de celwand. Een hoog cholesterol beschermt het lichaam en is daarmee gezond.” (bron: UMC Utrecht)

Hilarisch! Simpelweg omdat dierlijke cellen helemaal geen celwand hebben. 🙊  Je verwacht van het UMC Utrecht toch iets betere info, nietwaar?

Maar wat je nooit, maar dan ook nooit hoort, is wanneer de cholesterolwaarden dan wél te hoog zouden worden. En laten we het simpel houden: overal waar ’te’ voor staat, is ongezond…

Zelfs, te veel liefde. Queen zong er al over. Maar, ook bloeddruk.

Ja, natuurlijk! Bloeddruk is superbelangrijk. Als je bloeddruk wegvalt, dan ben je dood. Duh!

Drop dead

Maar dat betekent natuurlijk niet dat het voorkomen van een te hoge bloeddruk stom is. Of, dat oorzaken van een te hoge bloeddruk, zoals overgewicht, roken, veel zout, veel drop, veel alcohol en vet eten, slim zijn omdat bloeddruk zo belangrijk is.

Dus, ja. Cholesterol is van essentieel belang. Maar te hoge waardes (zoals LDL en triglyceriden) zijn toch echt ongezond. Net zoals overal waar ’te’ voor staat. Net als te laag. Want… yep, daar staat ook ’te’ voor.

Heb je een te hoog cholesterol? Kijk of je het met leefstijl omlaag kunt krijgen. Lukt dat niet? Dan kan medicatie verstandig zijn. Overleg dit met je (huis)arts.

Als iemand je probeert te overtuigen dat bijvoorbeeld hoge LDL-waarde helemaal niet erg is, vraag dan wanneer de LDL-waarde dan wél te hoog zijn en waar dat uit blijkt.

Ik heb er nog nooit een goed antwoord op gekregen…

#snaperniksvan

 

Snap jij er ook niks van? Deel het ;-)
Geschreven door Carlo