Het nieuwe ‘dat heb gestaan op Facebook’ is: het stond in de krant

Vroeger maakte we grapjes over: dat heb gestaan op Facebook.

Tegenwoordig kunnen we ook grapjes maken over de uitspraak: het stond in de krant.

Dit keer gaat NRC er met de hoofdprijs ervandoor. Die kopt met:

“RIVM: vaccineffectiviteit neemt af”.

In het artikel valt te lezen:

“Het RIVM schat de effectiviteit van de vaccins tegen besmetting nu op zo’n 50 procent. Dat lag in juni nog op zo’n 75 procent.”

Zie:

RIVM: vaccineffectiviteit neemt af

Het zou blijken uit een presentatie van Jaap van Dissel van het RIVM in de Tweede Kamer, zo valt te lezen in het artikel.

“Check altijd de bron van de informatie”, is mijn motto. Zeker nadat ikzelf een paar keer geïnterviewd ben over een onderwerp uit mijn vakgebied: voedingsdeskundige. Het blijkt namelijk dat journalisten vaak erg goed zijn in hun vak, maar dat is wat anders dan inhoudsdeskundig zijn.

De bron is in dit geval de presentatie van Van Dissel aan de tweede kamer op 3 november 2021. Terugkijken kan hier: https://debatgemist.tweedekamer.nl/debatten/update-coronavirus-30.

Na zo’n uur en veertien minuten komt het item aan bod.

Wat wordt er gezegd over en wat valt er te lezen op slides nummer 21 van de heer Van Dissel?

Vaccinatie-effectiviteit

Kortom, er is een afname van vaccineffectiviteit tegen transmissie. De vaccins voorkomen iets minder goed dat gevaccineerden anderen besmetten met het coronavirus, als ze het toch nog hebben opgelopen. Dat is afgenomen van 75% naar 50%.

Dat is wat anders dan een afname van vaccineffectiviteit tegen infectie. Dat gaat over het feit dat de vaccins voorkomen dat gevaccineerden het virus oplopen.

Het NRC haalt die twee door elkaar.

Oeps, foutje. Bedankt!

Maar goed, er is dus wel een afname van vaccineffectiviteit tegen transmissie. Hoe dat kan? Dit kan volgens Van Dissel te maken hebben met het ‘seizoenseffect’. In herfst en winter zijn mensen vatbaarder voor zulke virussen dan in de lente en de zomer.

PS dit alles zegt weer niets over de vaccineffectiviteit tegen ernstige ziekte. Die is een heel klein beetje teruggelopen, maar de vaccineffectiviteit tegen ernstige ziekte is nog steeds ≥~95%.

Maar ja, wie ben ik. Het stond in de krant… in het NRC notabene…

#snaperniksvan

Snap jij er ook niks van? Deel het ;-)
Geschreven door Carlo