Het Plan van Herstel-NL
Er is nieuws op het gebied van corona. Een groep professionals van onder meer artsen, economen, beleidsonderzoekers en wetenschappers maken zich grote zorgen over het coronabeleid en de gevolgen daarvan voor Nederland. Ik ook! Dus dat hebben we gemeen.
Ze hebben een beter plan, schrijven ze. Ze willen de lockdown opheffen en risicogestuurd beleid met gerichte bescherming invoeren.
Ik hoor in mijn hoofd de musical Grease: “Well-a well-a well-a, huh. Tell me more, tell me more.”
Ik scroll iets naar beneden op de website en zie dit:
Ik voel een opluchting in mijn lichaam. Kijk dat plaatje! Wie wil dit nou niet?! Gewoon weer lekker uit eten kunnen gaan, met vrienden afspreken, wel of niet in de kroeg, winkels weer open, op reis… caramba! Ik ben ook klaar met die maatregelen, natuurlijk moet er meer zijn dan alleen corona!
In eens hoor ik Benny Neyman in mijn hoofd zingen: “Ik weet niet hoe…”. Laten we het plan bekijken. Ik klik op ‘Bekijk het plan‘.
Het eerste punt van het plan: “Kwetsbaren beter beschermen.”
Precies! Waarom moet ik opgesloten zitten? Ik ben jong, gezond, fit, heb geen onderliggend lijden en loop dus veel minder risico. Gewoon die kwetsbaren isoleren. Alleen als ze dat zelf willen. Willen ze dat niet? Dan is dat toch gewoon op eigen risico. Niet mijn probleem, toch? Sorry pa en ma. Of klinkt dit wat egoistisch?
Hoeveel mensen moeten we eigenlijk isoleren? Daar heeft Herstel-NL het niet over… Tienduizend? Honderduizend? Prima. Die zichzelf vrijwillig laten isoleren en ik kan weer naar de kroeg met mijn vrienden.
Ik zoek op de website van Herstel-NL, maar ik vind geen definitie van ‘kwetsbaren’ en ook geen aantallen. Dat is wel raar, nietwaar?
Ik google wat en vind al snel een overzichtje op de website van het RIVM:
Dat is best een aardige lijst. Wat mij wel gelijk duidelijk wordt, is dat we het niet over een paar honderdduizend mensen hebben. Even verder googlen…
Tomtiedom…
Bingo! Gevonden.
De Gezondheidsraad schat het in op zo’n 5 miljoen mensen:
Oepsie! Dat is een grote groep… Naja, prima. Beter 5 miljoen mensen isoleren, dan een heel land in lockdown. Kan ik tenminste weer lekker uit eten enzo. Ik heb geen zwakke gezondheid. Wel zo eerlijk, toch?
De vraag wordt alleen wel wat complexer. Hoe sluiten we 5 miljoen mensen af van de rest?
Dat lijkt mij nog niet zo makkelijk. Moeten mensen in een verzorgingstehuis elkaars steunkousen maar aantrekken? Want een verzorger die niet in de risicogroep valt, mag niet meer naar binnen. Dus je er moeten ook nog zo’n 1,5 miljoen mensen geisoleerd worden die direct contact hebben met medische risicogroepen. Anders heb je gelijk de poppen weer aan het dansen. Zit je in een risicogroep? Nou, dan maar even niet naar de fysiotherapeut, tandarts, kapper, etc. Want tsja, dan kunnen we jouw veiligheid niet garanderen.
Maar hé, niet getreurd. Het blijft je eigen keuze hè? #powertothepeople
Als jij het risico wil lopen, dan vinden wij dat prima. En kun je niet thuiswerken? Dan kun je gewoon de ziektewet in, lees ik op de site van Hertel-NL. Simpel, toch? Woon je samen met iemand uit een risicogroep? Dan verhuist die persoon toch gewoon een tijdje naar een hotel of gaat lekker op een vakantiepark wonen? Gewoon totdat corona is overgewaaid, ofzo? Top idee, want de hotels en vakantieparken hebben nu toch ruimte zat, tenminste… niet als die ook weer gewoon opengaan, toch? #errorinmijnhoofd
Maar er zit nog wel een nadeeltje aan. Het voorstel van Herstel-NL, om 6,5 miljoen mensen te isoleren, reikt verder dan die 6,5 miljoen. Want ook die groep mensen hebben bijvoorbeeld kinderen, kunnen niet altijd contact vermijden, etc. Je hebt het dan toch al snel over een bubbel creëren voor misschien wel de helft van Nederland. Hoe denkt Herstel-NL die bubbel waterdicht te houden? Het virus boeit het geen ene reet of jij iets tot een veilige zone hebt bestempeld of niet…
Natuurlijk zal het dan ook wel eens misgaan, onderkent gelukkig ook Herstel-NL. Maar dat vinden ze geen probleem. Gewoon de zorg opschalen:
Maar? Maar? Maar? Als het virus geïntroduceerd wordt binnen de risicogroep en binnen de veilige zones, dan zijn we toch weer terug bij af? Dan gaan de mensen binnen de risicogroep elkaar toch weer besmetten? Dan raakt de zorg toch zo weer overbelast? Zelfs al zou de zorgcapaciteit verdubbelen? Want dat is nu toch juist hét probleem van een virus dat zich exponentieel (!) verspreidt? Zijn er meer contacten, dan loop je het risico dat het aantal besmettelijke binnen 1-2 weken kan verdubbelen en daarmee ook de belasting op de zorg. Zelfs al probeer je de risicogroep af te schermen. Dat gaat je nooit lukken, dat is te complex. En exponentiële groei zuigt…. behalve als het om het saldo op mijn bankrekening gaat.
Maar goed. Dat is dus het plan van Herstel-NL. Zelf-isolatie voor de risicogroep. Voor wie dat wil. Wil je dat niet en het gaat mis? Dan is het gewoon je eigen schuld, of zoiets? Had je maar niet buiten de veiligheidszone moeten begeven? Tenminste als het virus zich ook netjes houdt aan het voorstel om veiligheidszones niet te betreden natuurlijk.
Maar ja, het huidige beleid heeft ook nadelen:
PS ook apart. De link naar de literatuurlijst leidt naar deze pagina:
Daar staat: “Informatie en peer-reviewed studies“. Top, klinkt goed!
Het eerst onderzoek uit de literatuurlijst dat ik aanklik gaat echter naar deze pagina:
https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.04.25.20079913v1
De schrijvers van het onderzoek waarschuwen dus dat het artikel is een voordruk is en niet door vakgenoten is beoordeeld (dit is dus geen peer-reviewed studie). Ze verduidelijken dat het gaat over nieuw medisch onderzoek dat nog moet worden geëvalueerd en dus niet mag worden gebruikt om de klinische praktijk te sturen.
Lekker begin van je literatuurlijst. Het tweede onderzoek?
https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.04.01.20049767v1
Ook niet peer reviewed en niet geschikt om de klinische praktijk te sturen. In totaal bevatten vier van de acht studies, waarnaar wordt verwezen, deze waarschuwing.
Ik vind het sowieso altijd flauw als er een literatuurlijst zonder directe verwijzingen wordt geplaatst. Dat voelt toch altijd een beetje als: hier heb je een stapeltje studies, zoek het lekker uit.
Maar goed, ik houd het daarom even bij de tekst op de website.
[update 4 maart 2021] Inmiddels hebben ze de volgorde van de vermelde studies aangepast… de studies die niet peer-reviewed zijn, zijn staan nu als laatste… [einde update 4 maart 2021]Maar ja, ik weet het. Het huidige beleid is ook k*t. Dichte winkels, scholen, cultuur en horeca. Het zuigt enorm. Niet omdat ik het een slecht beleid vindt, maar het doet pijn. Het doet veel mensen pijn.
Wat stelt Herstel-NL concreet voor?
De schade is inderdaad enorm en het treft Nederlanders onevenredig. AH en Bol.com draaien recordomzetten en aan de andere kant raken mensen hun baan kwijt. Dat is natuurlijk gewoon rete oneerlijk! Niet voor niets is er net weer even de portemonnee getrokken door de overheid. Een forse uitbreiding steun- en herstelpakket van 7,6 miljard euro. En 8,5 miljard euro voor Nationaal Programma Onderwijs, gericht op herstel én ontwikkeling van het onderwijs, op het inhalen én compenseren van vertraging, en op het ondersteunen van iedereen in het onderwijs die het moeilijk heeft. Dat doen ze niet omdat ze geld over hebben…
In het verlengde daarvan, vind ik deze tekst van Herstel-NL ook een beetje schuren:
“Faillissementen, leerachterstanden, uitgestelde zorg, depressie, werkloosheid. De schade van de maatregelen is groter dan de schade die we voorkomen. Nooit eerder offerden zo velen zo veel op voor zo weinig.”.
Ze noemen 5 aandachtspunten en sluiten af met een conclusie. Laten we het stap voor stap doornemen.
Ze noemen faillisementen als eerste punt. Gevoelsmatig kan het ook niet anders. Bedrijven moet met bosjes omvallen in deze tijd. Over hoeveel hebben we het eigenlijk? Hmmm, wat? Sorry. Het CBS zegt wat?
In 2020 zijn 2.703 bedrijven en instellingen failliet verklaard. Dat is 16 procent minder dan in 2019. Door de coronacrisis hadden veel bedrijven het moeilijk, maar het aantal faillissementen lag afgelopen jaar op het laagste niveau in 20 jaar. #datdoetsteundus
Maar waarom benoemt Herstel-NL faillisementen dan als eerste punt? Zo moeilijk was het niet het even te fact-checken.
Natuurlijk kunnen we speculeren over wat er gebeurt als de overheid stopt met de steun, maar dat is koffiedik kijken. Nu alles opengooien en de kwetsbaren laten kiezen voor self-isolatie kan ook zorgen voor te weinig omzet waardoor je alsnog failliet gaat, nietwaar? En dan heb je geen steun meer, want ‘alles’ is open en moet je het zelf weer je broek ophouden.
Dan de leerachterstanden als tweede punt. Dat is een zeker een probleem. Daarom is er zojuist ook 8,5 miljard voor vrijgemaakt. Elk voordeel heeft zijn nadeel. Er zijn geen winnaars. Elke medaille heeft een keerzijde. Hopelijk is die steun voldoende om die leerachterstanden te verhelpen.
Uitgesteld zorg wordt als derde genoemd. En dan wordt als oplossing gekozen om boel open te gooien en dik 6,5 miljoen mensen voor zelf-isolatie te laten kiezen? In de hoop dat het goed gaat? Hoe dan?! Door veiligheidszones te creëren, waarvan Herstel-NL onderkent dat het virus daar zich echt niet aan gaat houden? En als de belasting op de zorg toeneemt, dan is hun voorstel om gewoon de zorg op te schalen. En goed zorgpersoneel groeit aan bomen? Dat is toch geen houdbare situatie met virus dat zich exponentieel (!) verspreidt? Zelfs al is per direct de zorg verdubbeld, dan zit je over een paar weken weer aan de taks van de capaciteit. Dat is nou net hét probleem van exponentiële groei. #snaperniksvan
Depressie benoemen ze als vierde punt. Daar kan ik mij zeker wat bij voorstellen. Ik heb er inmiddels ook de schijt van en zit ook minder lekker in mijn vel dan een jaar geleden. Maar wat zijn de daadwerkelijke cijfers als het over depressie gaat? Op de website van Herstel-NL zijn ze in elk geval niet te vinden.
Het aantal stemmingsstoornissen is licht gestegen tussen 1991 en 2014. Maar die cijfers op de website van het RIVM lopen tot en met 2019. Nu is er ook een onderzoek van i&o research waaruit blijkt dat veel mensen zich nu slechter voelen dan voor de coronacrisis. Dat geldt dus ook voor mij en logischerwijs voor vele anderen. Het is toch ook een rottijd? Maar dat is niet hetzelfde als depressiviteit. Op de website van Nivel Zorgregistraties en Trimbos kon ik ook geen actuele cijfers vinden over 2020. Wel jammer dat Herstel-NL niet simpelweg hun statements met data onderbouwt. Waarom eigenlijk niet?
Werkloosheid als vijfde en laatste punt. Natuurlijk heeft het CBS de cijfers rondom de werkloosheid. Er was een forse toename van het aantal werklozen tijdens de eerste twee kwartalen van de coronacrisis. In het laatste kwartaal van 2020 gingen meer werklozen aan het werk dan er werkenden hun baan verloren, waardoor de werkloosheid weer afnam. Maar goed, het zal je baan maar zijn… 😢
Toch hebben we er blijkbaar erger voor gestaan. Dit is het overzicht van de afgelopen 10 jaar:
Herstel-NL schrijft ook:
“Nooit eerder offerden zo velen zo veel op voor zo weinig.”
Maar klopt dat? Is het zo veel voor zo weinig?
Ondanks 2 lockdowns (!), heeft het coronavirus toch even zijn best gedaan. Het heeft in 2020 gezorgd voor een oversterfte van 15.000 mensen. Maar, vergis je niet! Het coronavirus doet meer dan mensen van het leven beroven.
Ondanks alle maatregelen heeft het coronavirus de zorg kunnen ontwrichten met afschaling van de reguliere zorg als gevolg. Dat zorgt ook voor nevenschade. Ook daar stop het niet. Niet iedereen belandt in het ziekenhuis. Toch zijn er mensen die er langdurige zware klachten overhouden aan corona. Huisartsenvereniging NHG schat het aantal tot nu toe op 40.000 en dan moeten de mensen uit de tweede golf grotendeels nog komen. Dit allemaal ondanks (!) strenge maatregelen.
Hadden we geen maatregelen genomen, dan was het vele malen erger geweest. Hebben we echt zo veel opgeoffert voor zo weinig?
Herstel-NL gaat nog even door en sluit af met het volgende:
Ik ben snaperniksvan.nl gestart omdat ik soms zo hard van de ene verbazing in de andere val, dat het inspireert. Dit stukje tekst is zo’n ultiem voorbeeld:
“Het is onmogelijk om alle voor- en nadelen van ons plan precies te berekenen, maar dat deed de regering ook niet met het huidige beleid. Er is geen berekening gemaakt van de schade die het huidige beleid aanricht, maar het is wel overduidelijk dat we met het huidige beleid meer schade doen dan schade voorkomen.”
Nu komt de aap uit de mouw.
Herstel-NL heeft dus geen berekening gemaakt van de schade die het huidige beleid aanricht….
Huh? Wat? Echt waar?!
Dat was natuurlijk al duidelijk vanaf het moment dat ze faillisementen als een reden aandragen, terwijl het aantal faillisementen in 20 jaar tijd nog nooit zo laag is geweest.
Maar! Zonder data te gebruiken en/of berekening te maken is het volgens Herstel-NL toch gewoon overduidelijk. #krakzeimijnklomp
Ik word wel weer héél blij van de plaatjes op de website van Herstel-NL. Met weemoed kijk ik ernaar. Ik hoop dat het snel weer kan. Ook ik ben alle maatregelen spuugzat.
Maar wat betreft het plan van Herstel-NL? Het moge duidelijk zijn: ik snap er niks van.
#snaperniksvan
[update 4 maart 2021] Je kunt nu blijkbaar ook doneren… de teller is voorbij de 200.000 euro. Pikant detail, kijk eens waar het geld naar toe gaat… De organisator Robin Fransman. Er valt te lezen: “Deze persoon ontvangt je donatie rechtstreeks.”https://www.gofundme.com/f/draag-bij-aan-de-campagne-van-herstelnl/donate
Waarom zou je met elkaar meer dan 2 ton overmaken naar een persoon? Wat gaat er met dat geld gebeuren? Lezen we dat in het jaarverslag? Ik vermoed van niet, want je maakt je geld niet over naar bijvoorbeeld een stichting die is aangemeld bij de Kamer van Koophandel. Ik kan ze in elk geval niet vinden in het handelsregister en er staat ook niets over op de website van Herstel-NL.
#gevalletjewensput
[einde update 4 maart 2021]En toen….
[update 1o maart 2021]De ambitie van Robin Fransman groeit. Het begon in de buurt te komen van het doel van 250.000 euro. De lat ligt inmiddels wat hoger: 400.000 euro.
Waar zou die extra 1,5 ton ineens voor nodig zijn?
[einde update 10 maart 2021]Update: Econoom Robin Fransman, initiatiefnemer van actiegroep Herstel-NL die zich tegen de lockdown keerde, is 28 december 2021, op 53-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van corona. Dat gun je niemand.
Laat een bericht achter