Is de IFR van corona vergelijkbaar met die van de griep?

IFR COVID-19 vergelijkbaar met de griep

Het is Wybren van Haga gelukt. Na het doordrammen trapt Jaap van Dissel erin. Moegestreden heeft Van Dissel blijkbaar geen zin om weer de details in te duiken en antwoordt in algemene termen. Gemiste kans. Maar, Van Haga is blij, want die haalt eruit wat hij wilde horen:

“De IFR (Infection Fatality Rate) van corona is iets hoger, maar vergelijkbaar met de #IFR van griep.”

Van Dissel moegestreden

Om moe van te worden.

Kijk, Van Haga stelt graag vragen. Dat zie je ook goed terug op zijn website. Zo vroeg hij in september 2020 al hoe het nou toch zit met die IFR:

Van Haga stelt graag vragen

Nog voor hij antwoord heeft gekregen op zijn vragen, denkt hijzelf het antwoord al gevonden te hebben. Van Haga twittert in oktober 2020 dat de IFR van COVID-19 0,23% is volgens de WHO:

IFR van COVID-19 volgens Van Haga

Nieuw onderzoek van de WHO?!

Seriously?

Als Van Haga nu ook even verder had gekeken dan zijn neus lang was, dan had hij ook de eerste zin van dat document gelezen:

“Publication: Bulletin of the World Health Organization; Type: Research Article ID: BLT.20.265892”.

Het is dus geen document ván de WHO. Het is dus niet de IFR vólgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Het staat in een document dat een Griekse wetenschapper heeft geupload op het Bulletin Board van de WHO.

Bullitin Board WHO

Iedereen kan daar een artikel uploaden. Het is bedoeld om wetenschappelijke inzichten te delen.

Wat de WHO schat dat de IFR is, is natuurlijk simpel te vinden. Het staat gewoon op de website van de WHO. De WHO schat de IFR in tussen 0,5 en 1%:

De IFR van COVID-19 volgens de WHO

Gevalletje: foutje bedankt Van Haga? Of gewoon doelbewust mensen misleiden?

Liar, liar, pants on fire

In november 2020 krijgt Van Haga schriftelijk antwoord op zijn vragen. Al vind je de antwoorden weer niet terug op zijn eigen website. Waarom eigenlijk niet?

Maar goed, in het antwoord van De Jonge op de vragen van Van Haga valt onder andere te lezen:

  • De IFR van COVID-19 in Nederland is berekend voor de periode medio-maart t/m 4 mei. Deze is geschat op 1%. De IFR in september is nog niet bekend.
  • De IFR van influenza is niet bekend in Nederland. Hiernaar wordt geen specifiek onderzoek uitgevoerd.

Duidelijk, nietwaar?

Niet voor Van Haga. Die zegt vier maanden later nog steeds: “Ja ik worstel nog een beetje met die IFR’s, want ik zeg altijd dat die IFR van COVID vergelijkbaar is met die van een zware griep”.

Say what?

Terwijl hij zelf ook allang had kunnen lezen dat inmiddels de IFR in Nederland wordt geschat op 1-1,3%.

Huidige IFR COVID-19 in Nederland

Dat die schattingen zo uiteenlopen is ook logisch. De IFR van dezelfde ziekte kan enorm verschillen per land en moment door bijvoorbeeld verschillen in:

  • leeftijdsopbouw
  • kwaliteit van de zorg
  • vaccinatie
  • erfelijke factoren
  • weerstand en gezondheid
  • etc.

Er is geen dé IFR.

Dus, beste meneer Van Haga, de IFR van COVID-19 is sowieso geen 0,23%, maar in Nederland dus 1-1,3%. Is dat vergelijkbaar met de IFR van de griep? Zoals je in het antwoord op je vragen had kunnen lezen is de IFR van influenza niet bekend in Nederland.

En als je er dan toch wat over zou willen zeggen? Heb ik hierbij een overzichtje van de inschatting van de IFR van de griep:

Gemiddeld genomen kun je de IFR van de griep dus inschatten op zo’n 0,03%. Die van COVID-19 ligt in Nederland tussen de 1 en de 1,3%.

Dus hoe, maar dan ook hoe, is de IFR van COVID-19 vergelijkbaar met die van de griep? Je benen zullen maar zo ver uit elkaar staan, zou mijn schoonpa op z’n Amsterdams zeggen…

Sowieso is al die aandacht voor het sterftecijfer iets te groot, want daar gaat het niet helemaal om. Het is de druk op ons zorgsysteem die prevaleert in de nood tot maatregelen. Ik dacht dat dit na een jaar wel duidelijk was, toch?

#snaperniksvan

PS inmiddels is de video verwijderd wegens schending van de servicevoorwaarden van YouTube. Van Haga snapt er nu waarschijnlijk helemaal niets meer van…

Video Van Haga verwijderd van YouTube

Baudet deelt de video dan nog maar eens op Twitter… 🙄

Baudet deelt video alsnog op Twitter

Snap jij er ook niks van? Deel het ;-)
Geschreven door Carlo