Keer Diabetes2 Om
Leefstijl is iets magisch. Je kunt met een gezonde leefstijl de kans op allerlei ellende verlagen. Van de kans op hart- en vaatziekten tot de kans op kanker. Je kunt er ook dingen mee ‘genezen’, oftewel omkeren. Diabetes type 2 is zo’n chronische ziekte die je mogelijk kunt omkeren.
Volgens Keer Diabetes2 Om kan dat zelfs in heel veel van de gevallen. Die schrijven het volgende op hun website (screenshot gemaakt op 15 februari 2021):
W00t! “Keer Diabetes2 Om is succesvol bij 9 op de 10 deelnemers*”. Dat is een gigantisch succes!
Oh wacht… een sterretje 😕. Dat betekent vaak een verwijzing naar iets van een disclaimer 🤔.
Even naar beneden scrollen op de pagina. Oh gelukkig, het sterretje verwijst naar een onderzoek:
*Pot GK, Battjes-Fries MCE, Patijn ON, et al. Lifestyle medicine for type 2 diabetes: practice-based evidence for long-term efficacy of a multicomponent lifestyle intervention (Reverse Diabetes2 Now). BMJ Nutrition, Prevention & Health 2020;0:e000081. doi:10.1136/bmjnph-2020-000081. Nb. De resultaten zijn gebaseerd op deelnemers waarvan data beschikbaar is.
Het is dus zelfs echt wetenschappelijk bewezen 💪. Fantastisch!
Maar… wat doet dat aanvullende zinnetje daar? De resultaten zijn gebaseerd op deelnemers waarvan data beschikbaar is?
Toch even het onderzoek lezen hoor. Volgens het onderzoek zijn er 438 deelnemers gestart. Top, dat is best een leuk aantal. Na 24 maanden hebben 234 deelnemers informatie aangeleverd:
Uhm, huh? Dus van de andere helft van de deelnemers hebben ze geen gegevens? Hoe, maar dan ook hoe, komen ze uit op ‘Keer Diabetes2 Om is succesvol bij 9 op de 10 deelnemers’?
Ze blijken de term ‘Keer Diabetes2 Om is succesvol bij 9 op de 10 deelnemers’ te hebben gebaseerd op het feit dat 44% van de responders aangaf minder medicatie te gebruiken en een lagere gemiddelde bloedglucosewaarden te hebben en dat 42% van de responders meldde minder medicatie te gebruiken of een lagere gemiddelde bloedglucosewaarden te hebben:
Dit samen maakt 86%, afgerond 9 op de 10 responders. Dat hebben ze vrij vertaald naar ‘9 op de 10 deelnemers’… met ‘een sterretje’.
Ja, ammehoela. Nog los van de definitie ‘succesvol’, noem ik dit jezelf rijk rekenen en vind ik dat je daarmee je doelgroep misleidt. Van het aantal deelnemers was minder dan de helft ‘succesvol’, voor zover bepaald kan worden. Waarom zijn ze daar niet gewoon eerlijk over?
#snaperniksvan
Laat een bericht achter