Natuurlijke geneesmiddelen?
We worden massaal gehypnotiseerd. Marketeers zoeken onze zwakke plekken en buiten die uit. Ze schetsen een kader dat ons gevoelig maakt voor de suggestie: koop dit.
‘Natuurlijk’ is zo’n kader, ofwel marketing-frame.
De tekst “100% natuurlijk”, of een variant daarvan, wordt tegenwoordig steeds vaker gebruikt. Zo heb je:
- Arla NATURALS®. 100% natuurlijk, 0% rommel
- Knorr ‘Natuurlijk lekker!’
- Cool Bear, natuurlijk verantwoord
- Stevia, een 100% natuurlijk zoetmiddel
- Etc.
Ook binnen de alternatieve geneeskunde lijkt het ook steeds meer terrein te winnen. Zeker de afgelopen tijd. Corona lijkt het een flinke boost te hebben gegeven. Want, zo zou je bijvoorbeeld in je tuin van alles kunnen vinden om in te zetten in de strijd tegen virussen en bacteriën en die bovendien je immuunsysteem aan het werk zetten.
De natuur is natuurlijk iets magisch.
In de loop van de tijd zou er veel kennis over eetbare, cosmetische en medicinale planten verloren zijn gegaan. Is dat zo? Of weten we simpelweg als consument niet meer wat de bron van onze geneesmiddelen is?
Laat ik een voorbeeld geven.
Zie deze afbeelding uit het Cruijdeboeck (deel 6 ; 1554); “Wilghen bladeren oft scorssen in wijn ghesoden versueten die pijne van den senuwen ende verstercken die selve/ alsmense daer mede stooft”.
In de bast van de wilg (Salix), en ook van sommige populieren komt salicine voor. Salicine is opgebouwd uit een molecuul dat veel lijkt op salicylzuur waaraan een suiker gekoppeld. Aan het eind van de 19e eeuw wordt salicylzuur voor het eerst opgezuiverd en ook gesynthetiseerd. Vanaf 1897 wordt door de fabriek van Bayer het synthetische (en daardoor stabielere) acetylsalicylzuur gemaakt. Deze stof is veel beter bekend onder naam Aspirine waarmee Bayer veel succes heeft gehad. Al kort na de eerste synthese wordt het een zeer succesvol geneesmiddel.
Dus… is de kennis rondom de geneeskrachtige werking van deze bast wel verloren gegaan? Is het beter om de bast van de wilg weer in wijn te gaan stoven? Niet wetende hoeveel je dan precies van wat allemaal binnenkrijgt? Of slik je liever een goed getest aspirientje in het geval van bepaalde klachten of aandoeningen?
Zo is ongeveer de helft van de medicijnen afkomstig uit planten of gebaseerd op een plantaardige stof.
Eigenlijk boeit dat helemaal niet. Zeker niet voor je lichaam. Je lichaam reageert namelijk niet op de herkomst van een stof, maar op de stof zelf.
Let op! De natuur is ook geen lieverdje. De natuur zit namelijk vol gif. Ruim 99% van de gifstoffen die we binnenkrijgen, zijn gifstoffen die van nature voorkomen, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van Ames en zijn collega Gold uit 2000.
Zo natuurlijk is het dus niet dat we zo massaal vallen voor het woordje ‘natuurlijk’, toch?
#snaperniksvan
Laat een bericht achter